Meidän blogi

Mitä sanoa parturille? Fade, taper ja burst.

Tuntuuko sinusta koskaan, että keskustelusi parturisi kanssa muistuttaa kahden eri kielen puhujien välistä vuoropuhelua? Todennäköisesti et ole yksin. Ihmiset ympäri maailmaa saapuvat parturille pyytäen fade-leikkausta ilman todellista halua fadeen. Tässä artikkelissa sukellamme syvälle parturialan useimmin väärinkäytettyihin ja väärinymmärrettyihin termeihin. Tavoitteenamme on varustaa sinut tiedolla, jotta voit pyytää täsmälleen sitä, mitä haluat seuraavalla kerralla parturille mennessäsi.

FADE

Tämä on todennäköisesti eniten väärinkäytetty termi parturialalla. Fade on hiustyyli, joka poistaa hiusrajan kokonaan ohimolta niskaan, niin että hiusten reuna ei ole näkyvissä ja se jatkuu aina ihoon saakka. Fade-tyylejä on monia, mutta periaatteessa jokainen vaihtoehto perustuu kahteen pääparametriin: taso, pituus ja lisäparametri, muoto. Yleensä kun parturi tekee faden, he tekevät suoran viivan pään ympäri ja häivyttävät siitä ylöspäin. Joskus voimme tehdä ei-suoran viivan, ja se luo muodon vaihteluita fadeille.

TASO

Taso kuvaa kohtaa päässä niskan ja kaulan välillä, josta fade alkaa. Mid fade tarkoittaa käytännössä, että ihon alue on nähtävissä pään sivuosassa. Low fade taas viettää taaksepäin ja sen iholinja on hyvin matala, kun taas high fade ulottuu todella ylös pään harjanteeseen.

low fade hiustyyli
mid fade hiustyyli
high fade hiustyyli

Low fade, mid fade ja high fade

PITUUS

Pituuden osalta on käytännössä kaksi tyyppiä fadeja: skin fade ja shadow fade, ja kaikki muut tyylit ovat vain näiden kahden variaatioita. Skin fade, joka tunnetaan myös bald fade, alkaa nollasta (iho) sivuilta ja sekoittuu mihin tahansa pituuteen päällä. Shadow fade alkaa hiuksilla sivuilla ja sekoittuu jälleen mihin tahansa pituuteen päällä. Sekä skin fade että shadow fade voi olla high, medium tai low.

skin fade hiustyyli
shadow fade hiustyyli

Skin fade ja shadow fade

MUOTO

Kuten mainittiin, yleensä fade alkaa suoralla viivalla samalla tasolla ympäri päätä ja häivytetään siitä ylöspäin. Kuitenkaan tämä viiva ei aina ole suora:

  • Drop Fade: Nimetty sen mukaan, että fade laskeutuu korvan takana. Drop fadella on kaunis kaari ja se ulottuu alemmas kuin missä se alkoi ohimoilta. Mielestäni se antaa luonnetta fadelle ja auttaa piilottamaan joitakin päiden takaosan kohoumia.

    drop fade
    Drop fade
  • Burst Fade: Leikataan puoliympyrän muotoisesti korvan ympärille, fade laskeutuu korvan takana ja päättyy kaulan sivulle, se ei jatku niskan alueelle kuten low skin fade tai mid skin fade.

    burst fadeburst fade    

Voit saavuttaa gradienttimallisen hiustyylin ilman, että se on välttämättä fade. Tässä tapauksessa etsit todennäköisesti taper-tyylia.

TAPER

Taper on hiustyyli, jossa ohimoalue ja niskan alue häivytetään nollaan, mutta korvan ympärillä on silti hyvin vahva ääriviiva. Koneta on käytännössä kuin pieni fade, mutta vain yhdelle pään alueelle. Jos olet sellainen asiakas, joka tulee sisään ja pyytää hieman fadea, haluamme kertoa sinulle, että hieman fadea ei ole olemassa. Joko näet ihoa tai et. Mitä sinun tulisi pyytää, on tiukka koneta. Tiukka koneta on hiustyyli, jonka useimmat parturit osaavat, ja siinä on hieman gradienttia, mutta ääriviiva jää silti melko vahvaksi.

mid-taper fade hiustyyli

VAHVAT REUNAT

Kaikki hiustyylit eivät ole häivytettyjä. Itse asiassa niitä on nykyään yhä vähemmän. Monet modernit hiustyylit ja jotkut klassiset ovat todella täynnä sivuilla, niillä ei ole gradienttia, ja niissä on vain vahvat reunat, ja tätä kutsutaan estyneeksi niskaksi. Ajattele sitä Don Draperin hiustyyliä Mad Men -sarjassa. Se ei ollut häivytetty. Se ei ollut kartioitunut. Se oli vain todella vahva ääriviiva. Estyneiden ääriviivojen kaksi yleisintä tyyppiä ovat niin sanottu luonnollinen ääriviiva, joka on hieman pyöristynyt ja seuraa yleensä hiusten luonnollista kasvusuuntaa, tai voit pyytää lineaarista suorakulmaista ääriviivaa, mikä antaa hieman pidemmän, hoikemman ilmeen. Jos kasvosi näyttävät todella pitkiltä ja hoikilta, haluat valita ääriviivan, joka on hieman pyöristetty, koska se saa muodon näyttämään täyteläisemmältä, mutta jos kasvojesi muoto tuntuu hieman leveältä ja raskaalta, haluat valita jotain suorakulmaisempaa. Se tekee koko muodosta näyttävän hoikemmalta.

vahvat reunat

NISKAN REUNAT

Useimmat miehet laiminlyövät niskansa reunan, koska he eivät näe sitä itse. Kuitenkin jokainen, joka kulkee takanasi, näkee niskasi. Hoitamaton niskareuna voi tehdä koko hiustyylin näyttämään epäsiistiltä. Sinulla on kolme erilaista reunustyyliä valittavana: suorakulmaiset, pyöristetyt tai häivytetyt. Jokaisella on omat heikkoutensa ja vahvuutensa.

Suorakulmaiset: Suorakulmainen reuna tarkoittaa hiusten leikkaamista suorana pitkin luonnollista hiusrajaa. Kun se tehdään oikein, se näyttää suorakulmaiselta. Niille, joilla on ohut kaula, suorakulmainen reuna voi antaa tuntuman paksummasta niskasta. Niitä, joilla on paksu kaula, suositellaan valitsemaan toinen reunalaji. Suorakulmaisen reunan heikkous on sen ylläpitäminen siistinä. Reunat muuttuvat nopeasti epäsiisteiksi, kun hiukset kasvavat leikkauslinjojen ulkopuolelta. Tämä reunustyyli vaatii siistimistä noin kerran viikossa.

Suorakulmaiset niskan reunat

Pyöristetty: Pyöristetyssä niskarajassa kulmat ovat pyöristettyjä. Kuten suorakulmainen reuna, tämä reunustyyli muuttuu epäsiistiksi, kun hiukset kasvavat reunan ulkopuolelta.

Häivytys: Häivytetty hiusraja lyhenee mentäessä takaraivolta kohti niskaa. Häivytetyn rajaukset etuja on sen siisteys myös hiuksenkasvun aikana. Häivytetty rajaus ei vaadi siistimistä viikoittain pysyäkseen edustavana.

Mitä sanoa parturille?
Niskan reunat: pyöristetty taper, v-linjainen taper, fade (häivytys)

KERROSTAMINEN

Kerrostetut hiustyylit ovat hieman pidempiä sivuilla ja harjattuja taaksepäin, niitä kutsutaan kerrostetuiksi hiustyyleiksi. Se on kuin, tiedät, Leonardo DiCaprio Suuresta Gatsbysta tai Jude Law Taitavasta Mr. Ripleyistä. Harry Styles ja Bradley Cooper. Kerrostaminen luo enemmän tekstuuria ja muotoa hiusten ulkopuolelle kuin lyhyt gradientti. Hieno asia kerrostetussa hiustyyliä on, että se jättää sinulle tarpeeksi hiuksia sivuille työnnettäväksi.

Mitä sanoa parturille?

UNDERCUT

Tämä on hiustyyli, joissa kaikki yläosa jätetään huomattavasti pidemmäksi kuin sivuilla olevat hiukset, ja kun se harjataan taaksepäin tai eteenpäin, mikään ei sekoitu yhteen lainkaan. Kaikki hiukset takana ja sivuilla ovat dramaattisesti lyhyempiä kuin hiukset, jotka jätetään päälle. Jos koko pään yläosa on pidempi kuin takana ja sivuilla olevat hiukset, ja kun harjaat sen taaksepäin, on havaittavissa huomattava reunus, tätä kutsutaan undercut.

undercut hiustyyli

MODERNI MULLET

Moderni mullet on tehnyt näyttävän paluun, uudistuen kaukana menneisyytensä kömpelöistä 80-luvun musiikkivideoiden ilmeistä. Tämä hiustyyli, joka oli aikoinaan symbooli rohkeudelle ja kapinahengelle, on nyt entistä seksikkäämpi ja monipuolisempi. Modernin mulletin tunnusmerkki on sen rakenne: huomattavasti lyhyemmät sivut verrattuna takana olevaan pidempään hiukseen, yhdistäen pehmeyden ja rohkean leikkauksen harmoniseksi kokonaisuudeksi. Tämä tekee nykyaikaisesta mulletista hienostuneemman ja monimuotoisemman, mahdollistaen lukuisat stylistiset variaatiot, jotka mukautuvat nykypäivän trendien ja yksilöllisten tyylimieltymysten mukaan.

mullet hiustyyli

Älä sekoita sitä ”taaksepäin virtaukseen” (tai kuten jotkut sanovat – jääkiekkohiuksiin), hiustyyliin, jossa sivut ovat saman pituisia kuin takana:

jääkiekkohiukset

TILAVUUS VS LIFT

Tilavuuden ja liftin sekoittaminen on yleinen väärinkäsitys parturiliikkeissä. Tilavuus viittaa hiuksiin, jotka antavat täyteläisen ja ulospäin työntyvän vaikutelman, luoden näin suuremman muodon pään ympärille. Tämä voi olla ihanteellista, kun tavoitteena on luoda runsaampi hiustyyli. Toisaalta, jos tavoitteenasi on lisätä hiuksiin korkeutta erityisesti etuosasta, joka puolestaan voi auttaa kasvojen muodon pidentämisessä, sinun kannattaa pyytää parturiltasi liftiä. Lift tarkoittaa nimenomaan korkeuden lisäämistä, keskittyen hiusten nostamiseen ylöspäin eikä sivuille. Tässä mielessä lift on suunnattu ylöspäin, kun taas tilavuus levittäytyy tasaisesti kaikkiin suuntiin. Kun selität parturillesi tarkalleen, haluatko tilavuutta vai liftiä, varmistat, että lopputulos vastaa visiotasi.

Mitä sanoa parturille jos haluat "lift"  Mitä sanoa parturille jos haluat "tilavuus"

MUOTOILU

Nyt puhutaan muotoilusta, koska monet kaverit kutsuvat hiuksiaan piikikkäiksi, kun heidän pitäisi todella kutsua niitä teksturoituiksi. Piikikkäät hiukset eivät ole niinkään hiustyyli kuin se on liiallisen muotoilutuotteen läsnäoloa. Muotoilutuotteen ylitarve saa hiukset nousemaan pystyyn kuin olisit yhdeksännen luokan ensimmäisenä päivänä ja äitisi juuri osti sinulle ensimmäisen purkillisen hiusgeeliä. Nykyään etsimme enemmän sitä coolia, vaivatonta, huolimatonta ilmettä, ja sitä kutsutaan teksturoituksi. Se luo todella hienovaraisen, palasia sisältävän, karhean ilmeen hiuksiin eikä pitäisi olla kovin riippuvainen massiivisesta tuotepurkista sen luomiseksi. Mitä pidempää hiukset ovat, sitä enemmän ne ovat taipuvaisia virtaamaan, joten muista, että teksturoitu tyyli on lähes aina melko lyhyt hiustyyli.

hiukset piikikkäiksi
hiukset teksturoituiksi

LEIKKAUS VS HIUSTYYLI

Nyt tiedän, että näiden pitäisi olla sama asia, mutta ne eivät ole todellakaan. Leikkaus on usein hyvin yksinkertainen ja utilitaristinen idea. Se on lyhyt ja helppo ja vaatii hyvin vähän ylläpitoa, kuten sotilasleikkaus tai jotain, joka on liian lyhyt käyttämään mitään muotoilutuotteita, mutta kun on kyse enemmän julkkisten hiustyyleistä, joita näet, kutsumme niitä hiustyyleiksi syystä, ja se johtuu siitä, että ne vaativat muotoilua. Mitä pidemmät hiuksesi ovat, sitä enemmän tarvitset tuotteita, föönin ja jonkinlaisia työkaluja ja välineitä pystyäksesi luomaan samanlaiset muodot kuin suosikki Hollywood-tähdillä.

LEIKKAUS VS HIUSTYYLI

Tämä tarkoittaa tuotteita ja ehkä jopa fööniä ja ehkä joitain työkaluja, joten kun tulet leikkaukseen, kysy parturilta, ennen kuin pyydät hiustyyliä, kuinka paljon ylläpitoa tarvitaan. Saatat jopa haluta kysyä meiltä muutamia muotoiluvinkkejä. Olemme aika hyviä siinä!

NÄYTTÄÄ PARTURILLE MUUTAMA KUVA!

Kun harkitset uutta hiustyyliä, ota rohkeasti mukaan inspiraatioksi muutama kuva siitä, millaista tyyliä mielessäsi pyörii. Näin pystymme yhdessä tarkastelemaan, mitä pidät ja miten voisimme sovittaa sen juuri sinun hiuksiisi sopivaksi. Kuvat voivat olla erinomainen tapa selventää toiveitasi ja varmistaa, että pääsemme mahdollisimman lähelle haluamaasi lopputulosta. Muistathan kuitenkin, että jokainen hiustyyppi ja kasvonmuoto on uniikki, joten olen täällä auttamassa sinua löytämään parhaan mahdollisen leikkauksen juuri sinulle sopivaksi!

Kysyttävä?

Lähetä meille YV Instagramissa.

Seurata meitä

Jaa artikkeli